Complex de iod (100 ml), GAL

Complex de iod (100 ml), GAL

Organele noastre care necesită iod

Contrar credinței populare, nu doar glanda noastră tiroidă folosește iod. Există multe alte organe, țesuturi și celule din corpul nostru care necesită iod și care au nevoie de acest element, în ambele sale forme, pentru a menține o structură sănătoasă și funcții fiziologice critice:

- glande cu secreție internă și externă

- organe de reproducere: sâni, ovare, uter, glanda prostatică la bărbați

- sistemul imunitar

- mușchiul inimii, mușchii striați

- tractul gastrointestinal

- sistemul nervos

- pielea

Atunci când aportul nostru de iod este scăzut (Bazinul Carpatic este o zonă deosebit de deficitară în iod), organismul nostru – ca un sistem inteligent – încearcă să prioritizeze puținul iod pe care îl poate obține. Între organele și țesuturile care au nevoie de iod se dezvoltă o competiție, iar cele din capătul cozii nu vor primi cantitatea optimă pentru ele, obligându-le să crească funcționarea mecanismelor compensatorii. Acest lucru, la rândul său, are consecințe pe termen lung: poate duce la modificări ale structurii țesuturilor și la tulburări funcționale.

Simptomele deficienței de iod

Astfel de semne de avertizare pot include, pe lângă anumite probleme tiroidiene (tiroidă hipoactivă, noduli, gușă), noduli, chisturi la nivelul sânilor, chisturi ovariene, fibroame uterine, leziuni histologice endometriale/uterine și, la bărbați, probleme de prostată. La copii, tulburări de dezvoltare a sistemului nervos (suplimentarea cu iod în timpul sarcinii are un efect foarte pozitiv asupra coeficientului de inteligență), tulburări imunitare, probleme digestive, „creier încețoșat”, tulburări de memorie și concentrare, disfuncții ale sistemului nervos.

Desigur, deficitul de iod nu este singurul factor care influențează dezvoltarea lor, dar este un factor a cărui importanță nu a fost recunoscută sau subliniată suficient până acum.

Nu doar anomaliile tiroidiene pot indica deficiența de iod, ba din contră! Deoarece hormonii pe care îi produce joacă un rol crucial în funcțiile fiziologice, are prioritate în cazul unui consum scăzut de iod. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că, chiar dacă funcțiile tiroidei sunt normale, este ușor să existe deficiențe de iod în părțile corpului menționate mai sus. Pentru a fi în siguranță, trebuie să luăm iod în cantități cu mult peste necesarul minim pentru tiroidă (100-200 µg pe zi), astfel încât acesta să-și poată exercita efectele pozitive în toate părțile corpului.

Co-factori de iod

Dar pentru a face acest lucru, aveți nevoie de alte minerale, oligoelemente și vitamine care lucrează sinergic cu iodul. Acești așa-numiți co-factori de iod sunt:

- seleniu

- magneziu

- vitamina C

- zinc, cupru, fier

- sare nerafinată

- vitamine liposolubile

- vitaminele B

- acizi grași esențiali (în principal omega-3)

Un aport adecvat de seleniu este deosebit de important, deoarece acest oligoelement este o componentă critică a enzimei antioxidante glutation peroxidază (GPx), care este prezentă în glanda tiroidă și controlează procesele oxidative esențiale pentru producția de hormoni. În cazul deficienței de seleniu, suplimentarea cu iod poate fi periculoasă (poate provoca inflamarea tiroidei), deoarece activitatea enzimei GPx este inadecvată. Seleniul joacă, de asemenea, un rol-cheie în conversia hormonilor tiroidieni (conversia T4-T3), deoarece enzimele deiodinazei care realizează acest lucru conțin și ele seleniu.

Vitamina C susține buna funcționare a așa-numiților simporatori de iodură de sodiu (NIS), care livrează iod către celulele noastre. Halogenii toxici prezenți în mediul nostru modern - cum ar fi fluorul, bromul, clorul și derivații lor - afectează grav aceste "pompe de iod" celulare, sporind și mai mult deficitul de iod. Vitamina C ajută la repararea acestor afecțiuni, care este susținută și de consumul de sare nerafinată. Este recomandabil să luați vitamina C la o oră mai târzie decât GAL Complex de Iod (la aproximativ 1 oră distanță) pentru a permite absorbția iodului elementar care se formează.

În cazul deficitului de fier, iodul nu este valorificat în mod corespunzător, deoarece multe dintre enzimele implicate în procesele metabolice de legare a iodului sunt enzime care conțin fier, numite heme peroxidază. Înainte de introducerea unor doze mai mari de iod, se recomandă cu insistență suplimentarea cu fier, în primul rând prin alimentație, cu un consum regulat de ficat și alte organe comestibile. Lactoferrina poate, de asemenea, să sprijine acest proces.

Având în vedere cele de mai sus, vă recomandăm să administrați produsele noastre GAL Multivitamine, GAL Multivitamine+ și GAL Prenatal cu GAL Complex de Iod, completate cu magneziu și vitamina C suplimentare, dacă este cazul.

Contraindicații

Suplimentarea cu iod este contraindicată în cazul în care în glanda tiroidă este prezent un țesut autonom producător de hormoni, fie ca noduli fierbinți toxici, fie ca formațiuni microscopice dispersate. Această modificare, ca țesut care trăiește de unul singur, independent de controlul hipofizar (TSH), produce atât de mult hormon cât are acces la materii prime și poate cauza hiperactivitate în cazul suplimentării cu iod.

Alte contraindicații includ: struma ovarii (teratom care produce hormon T4 în ovare), disfuncție renală severă și boala Duhring. Alergia la iod, ca atare nu este o contraindicație, deoarece este un concept inexistent: nu se poate fi alergic la iodul anorganic ca element esențial. Reacțiile la formele organice de iod (agenți de contrast CT, medicamente care conțin iod) nu înseamnă că acestea ar trebui să împiedice o persoană să ia iod anorganic.

 Doza de iod

Aportul zilnic recomandat în prezent (100-200 µg) este definit ca fiind un minim, așa-numitul „standard pentru gușă”, și se bazează pe presupunerea că, dacă nu există această afecțiune, aportul nostru de iod este ideal. Nimic nu poate fi mai departe de adevăr!

În cazul vitaminei D, am văzut deja că doza zilnică recomandată anterior (200 UI) a crescut de zece până la douăzeci de ori în ultimii 10-15 ani, pe măsură ce au fost descoperite noi funcții care depășesc rolul său cel mai de bază în sistemul scheletic. Cu toate acestea, pentru ca aceste efecte suplimentare să apară, sunt necesare niveluri mai ridicate de vitamina D. Din acest motiv, în 2012, un consens medical național a dus la creșterea recomandării la 2-3000 UI pe zi, cu o limită superioară de 4000 UI. Aceasta este încă o valoare destul de conservatoare, dar este de mai multe ori mai mare decât cantitatea eronată anterioară.

O schimbare similară a fost inițiată la începutul anilor 2000 în cazul iodului, în urma activității unui grup medical american de pionierat. S-a dovedit că, deși există un aport extrem de scăzut de iod care totuși oferă tiroidei noastre suficient, aceasta nu este singura care are nevoie de el. Dacă adunăm organele care l-ar mai folosi la niveluri mai ridicate, ajungem la un număr de două cifre în miligrame. Cu toate acestea, există un protocol specific pentru suplimentarea cu iod la acest nivel, și ar trebui să se facă teste pentru a preveni acest lucru ca o chestiune de bună practică. Puteți citi mai multe despre acest lucru în grupul FB Suplimentarea cu iod bazată pe știință.

Iodul, ca oligoelement esențial, are, prin urmare, multe alte funcții "bonus" în plus față de rolul său în sinteza hormonilor tiroidieni, dar este necesar un aport crescut pentru a le obține. Din nefericire, morile se macină încet și va fi nevoie de timp pentru ca recomandările oficiale să se schimbe.

Dar iodul poate fi supradozat? Ei bine, nu trebuie să vă faceți griji: rinichii sănătoși excretă foarte ușor iodul anorganic din plasma sanguină, la fel ca alți ioni mici solubili în apă, astfel încât orice cantitate nefolosită de celule este pur și simplu excretată în urină.

Clarificarea unor informații greșite despre iod

Au existat mai multe critici la adresa aporturilor mai mari de iod. Unul dintre acestea este că blochează absorbția iodului din tiroida și sinteza hormonilor (efectul Wolff-Chaikoff). Acest lucru nu este adevărat și se bazează pe concluzia eronată trasă în urma unui studiu pe animale din 1948, realizat în mod necorespunzător, în care iodul radioactiv a fost utilizat pentru a testa absorbția tiroidiană a iodului de către șobolani în funcție de creșterea aportului de iod (izotop stabil).

De fapt, nivelurile serice mai ridicate de iodură care rezultă din consumul crescut de iod au împiedicat doar intrarea iodului radioactiv în glanda tiroidă prin inhibiție competitivă, dar nu și a iodului stabil (I-127), și nu au provocat tulburări funcționale ale funcției tiroidiene. Cu toate acestea, neînțelegerea a fost larg răspândită, ajutată de faptul că, odată cu creșterea aportului de iod, nivelul TSH tinde să crească temporar, astfel încât organismul nostru stimulează acumularea și regenerarea simporatorilor de încărcare cu iod ai tiroidei (NIS). Cu toate acestea, acest fenomen nu indică în sine hipotiroidismul.

S-ar putea să auziți, de asemenea, că nu ar trebui să luați preparate complexe de iod, care furnizează atât iodură, cât și iod elementar, deoarece acesta din urmă este toxic, nu am mai avut niciodată iod sub această formă înainte, așa că organismul nostru nu este pregătit pentru el și, în primul rând, nu ar avea sens să luăm iod elementar, deoarece acesta este complet redus la iodură în tractul gastrointestinal. Ei bine, acest lucru nu este adevărat, avem nevoie de iod elementar (molecular), precum și de iodură, iar ambele forme anorganice se găsesc în proporții și cantități diferite în algele marine. Iodul elementar ajută în primul rând la reglarea diferențierii celulare, la ciclurile de viață sănătoasă a celulelor (promovând apoptoza) și menține o arhitectură sănătoasă a țesuturilor.

În cele din urmă, câteva cuvinte despre faptul că un aport crescut de iod crește riscul de a dezvolta boli tiroidiene autoimune. De fapt, acesta este un risc real doar dacă aportul de seleniu în organism este insuficient. Acest risc este eliminat prin corectarea prealabilă a nivelurilor de cofactor. Acest lucru arată că suplimentarea cu iod necesită o anumită atitudine conștientă, merită să învățăm despre subiect și apoi să reintroducem în viața noastră acest oligoelement, până acum neglijat în mod nemeritat.

Feedback-ul tău

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
    Rău           Bun

Tel: 0732.258.382 sau 0364.154.559

Luni - Vineri 08:00 - 18:00

Sâmbătă: 09:00 - 13:00

Curier Rapid 14,90 Lei
Gratuit peste 250 Lei 
  • Brand: GAL
  • Cod produs: GALG0028
  • Disponibilitate: În Stoc
  • 68,67 Lei
  • Fără TVA: 63,00 Lei