Alzheimer: Este posibilă prevenirea cu vitamina C?

15.11.2018 9 Comentarii Despre producătorii noştri,

Alzheimer: Este posibilă prevenirea cu vitamina C?

 

Boala Alzheimer este o formă de demență și este cea mai frecventă boală cerebrală neurodegenerativă din lume. Estimările recente sugerează că la nivel global există 35,6 milioane de persoane care trăiesc cu demență şi acest număr este aşteptat să crescă până la 115,4 milioane de persoane până în 2050.

 

În timp ce oamenii de știință și medicii sunt de acord că, în prezent, nu pare să existe nici un tratament pentru boala Alzheimer în stadiu avansat, un număr tot mai mare de dovezi sugerează că schimbarea dietei și modificarea stilului de viață pot ajuta la prevenirea și încetinirea progresiei maladiei.

 

Din acest motiv, există acum un număr mare de studii privind nutrienții specifici găsiți în mod natural în anumite alimente, care au efecte benefice asupra progresiei bolii Alzheimer. Un astfel de nutrient de mare interes este vitamina C.

 

 

Ce cauzează boala Alzheimer?

 

Creierul este un organ extrem de activ din punct de vedere metabolic și, prin urmare, este expus în mod deosebit la efectele radicalilor liberi și la stresul oxidativ, care pot juca un rol relevant în mecanismele patogene care stau la baza bolii Alzheimer.

 

Mitocondriile (care produc energie în celule) s-au dovedit a fi centrul producției de radicali liberi. Acest lucru este în mod special evident în cazul pacienților cu Alzheimer, la care s-au observat leziuni și disfuncții mitocondriale.

 

Cerințele energetice ale creierului uman sunt atât de mari încât el primește aproximativ 14% din cantitatea de sânge de la inimă și consumă aproximativ 18% din oxigenul absorbit de plămâni. Acest lucru îl face deosebit de vulnerabil la stresul oxidativ.

 

Cercetările au identificat faptul că creierul persoanelor cu această boală conține leziuni care se găsesc în mod obișnuit după expunerea la radicalii liberi. În plus, prezența nivelurilor crescute de antioxidanți generați intern la pacienții cu Alzheimer indică în mod clar stresul oxidativ.

 

Se consideră că un rol important în dezvoltarea fiziologică a maladiei îl are o combinație de plăci amiloide (depuneri de proteine ​​anormale) împreună cuîncurcături neurofibrilare (ghemuri de fibre), care împiedică funcţionarea eficientă a celulelor nervoase din creier.

 

Se crede, de asemenea, că mutațiile genetice cresc riscul de a dezvolta forme dăunătoare de plăci amiloide. Când beta-amiloidul se acumulează în creier, acesta declanșează un răspuns inflamator care produce leziuni cauzate de radicalii liberi, conducând la efecte neurodegenerative.

 

În cele din urmă, celulele afectate se deteriorează și mor, afectând zonele creierului pe care le accesează, ceea ce duce la contracție.

 

Atacurile asupra celulelor nervoase tind să înceapă în regiunile creierului care sunt importante pentru memorie și învățare. Pe măsură ce boala progresează, afectează mai multe funcții cognitive, comportamentale și fiziologice.

 

 

Semne tipice și simptome ale bolii Alzheimer

 

Există două tipuri de boală Alzheimer, cu debut precoce și cu debut tardiv, cel mai frecvent fiind Alzheimerul tardiv. Simptomele acestuia devin aparente în jurul vârstei de 65 de ani.

 

Simptomele și semnele de avertizare timpurie pentru boala Alzheimer includ:

  • Pierderea memoriei, în special dificultate în reamintirea informațiilor recent învățate, fiind astfel afectată viaţa de zi cu zi.
  • Reducerea capacităţii de a dezvolta și de a urma un plan sau de a lucra cu numere, de ex. persoana afectată nu poate urma paşii unei rețete.
  • Dificultate în completarea unor sarcini obișnuite, cum ar fi condusul unei maşini până la o destinație familiară.
  • Confuziilegate de date, ore și anotimpuri.
  • Probleme vizuale, cum ar fi dificultăţi la citire, condus sau estimarea distanțelor.
  • Tulburări de vorbire, bolnavul nu îşi mai găseşte cuvintele.
  • Pierderea unor obiecte şi incapacitatea de a le regăsi, acuzându-i uneori pe alţii de a le fi furat.
  • Slaba judecatăşi incapacitatea de a lua decizii.
  • Retragerea de la locul de muncă și din activitățile sociale.
  • Schimbări în personalitate și starea de spirit - mai suspicios, temător, deprimat și anxios.

Poate vitamina C să ajute la prevenirea bolii Alzheimer?

 

Există dovezi clare că stresul oxidativ joacă un rol important în dezvoltarea bolii Alzheimer. Prin urmare, utilizarea terapiilor antioxidante pare a fi o bună strategie pentru reducerea riscului de a suferi de această maladie.

 

Vitamina C - sau acidul ascorbic - este cunoscut pentru proprietățile sale puternic antioxidante și capacitatea de a neutraliza deteriorarea radicalilor liberi, precum și de a recicla alți antioxidanți celulari importanți.

 

Practic, toate celulele din organism depind de vitamina C, dar creierul este cel care are nevoie cel mai mult de concentrații ridicate de acid ascorbic. Dovezile arată că suplimentarea cu vitamina C protejează mitocondriile din celulele creierului destresul oxidativ.

 

Conform studiilor pe animale, chiar și deficiențele moderate de vitamina C joacă un rol important în accelerarea formării plăcilor amiloide și a stresului oxidativ în creier. În plus, s-a constatat că aportul de antioxidanți reduce toxicitatea beta-amiloidului în creierul pacienților cu boala Alzheimer.

 

Dovezile sugerează că nivelurile plasmatice crescute ale acidului ascorbic în sânge sunt asociate cu o funcție cognitivă îmbunătățită şi cu un risc mai scăzut de tulburări cognitive.

 

În afară de activitățile sale antioxidante excepționale, vitamina C are și o serie de alte funcții non-antioxidante de care beneficiază sănătatea creierului:

  • Servește ca un co-factor în câteva reacții enzimatice importante care facilitează producerea de neurotransmițători cum ar fi norepinefrina (noradrenalina) și dopamina. Acești neurotransmițători importanți sunt necesari pentru motivație, vigilență, concentrare și memorie.
  • Acționează pentru a reduce toxicitatea metalelor grele din creier, acestea fiind foarte toxice pentru sistemul nervos. Există lucrări de cercetare care au evidenţiat toxicitatea metalelor grele ca o cauză a încurcărilor neurofibrilare și a beta-amiloidelor care pot duce la instalarea bolii Alzheimer.
  • Se crede, de asemenea, că împiedică modificările neurodegenerative și declinul cognitiv prin protecţia integrității barierei sânge-creier.

 

De ţinut minte

 

O serie de studii au demonstrat că fructele și legumele cu un nivel ridicat de antioxidanți pot proteja creierul și pot reduce incidența demenței și a bolii Alzheimer, în special în stadiile incipiente.

Deoarece vitamina C este o moleculă antioxidantă vitală pentru creier și esențială prin rolul său neuroprotector este importantă obținerea unor niveluri adecvate de nutriție.

 

Top 10 alimente bogate în vitamina C

 

Cele mai mari beneficii ale vitaminei C provin din următoarele fructe și legume (conținutul de vitamina C într-o cană de alimente netratate termic):

  1. Guava - 377 mg
  2. Coacăze negre - 203 mg
  3. Ardei grasroşu - 190mg
  4. Kiwi - 164 mg
  5. Ardei gras verde - 120 mg
  6. Portocale - 95,8 mg
  7. Căpşuni - 89,4 mg
  8. Papaya - 88 mg
  9. Broccoli - 81,2 mg
  10. Varza Kale - 80,4 mg

 

Ce putem face daca nu putem consuma suficiente fructe şi legume?

Suplimentarea oferă o alternativă rezonabilă, dar este important să alegeţi forma potrivită de vitamina C, deoarece biodisponibilitatea vitaminei C orale standard este slabă.

 

Suplimentele lipozomale, cum ar fi Vitamina C Altrient, vă ajută să obțineți o absorbție maximă prin încapsularea vitaminei C în interiorul unei membrane de protecție numită lipozom, care transportă conținutul direct la celulele care au nevoie de acest nutrient.

 

altrient c

 

Această metodă unică de livrare protejează vitamina C de oxidare și degradare, evitând stresul gastrointestinal și asigură aproape 100% biodisponibilitate.

 

Un număr mare de studii a documentat deja avantajele versatile ale utilizării lipozomilor pentru administrarea localizată și absorbția eficientă prin intermediul celulelor.

 

Un articol de Jacqueline Newson – Terapeut nutriţional

 

primadrogherie logo

 

Referinţe

Aliev G, Obrenovich ME, Reddy VP, et al. Antioxidant Therapy in Alzheimer’s Disease: Theory and Practice. Mini reviews in medicinal chemistry 2008;8(13): 1395-1406.

Bowman GL. Ascorbic acid, cognitive function, and Alzheimer’s disease: a current review and future direction. BioFactors (Oxford, England). 2012; 38(2):114-122.

Cappai R et al.  Suppression of Amyloid β A11 Antibody Immunoreactivity by Vitamin C: Possible Role Of Heparan Sulfate Oligosaccharides Derived From Glypican-1 By Ascorbate-induced, Nitric Oxide (NO)-catalyzed Degradation. Journal of Biological Chemistry, 2011; 286 (31): 27559.

Devore EE, Grodstein F, van Rooij FJA, et al. Dietary antioxidants and long-term risk of dementia. Archives of neurology. 2010;67(7):819-825.

Feng Y, Wang X. Antioxidant Therapies for Alzheimer’s Disease. Oxidative Medicine and Cellular Longevity. 2012;2012:472932.

Harrison FE, May JM. Vitamin C Function in the Brain: Vital Role of the Ascorbate Transporter (SVCT2). Free radical biology & medicine 2009; 46(6):719-730.

Hyun JL, Moo KP & Young RS. Pathogenic Mechanisms of Heavy Metal Induced Alzheimer’s Disease. Toxicology and Environmental Health Sciences 2018; 10 (1): 1-101.

https://www.alz.org/alzheimers-dementia/10_signs [accessed 22.9.18]

https://lpi.oregonstate.edu/mic/health-disease/alzheimer-disease [accessed 22.9.18]

https://www.nia.nih.gov/health/what-causes-alzheimers-disease [accessed 24.9.18]

  Kielczykowska M et al. Does Vitamin C Influence Neurodegenerative Diseases and Psychiatric disorders? Nutrients 2017; 9, 659.

 

Foto de la:

Cristian Newman

9 Comentarii

George Iamandei:
14.02.2019, 03:54:21 PM
Răspunde

Pentru cine are in familie un membru cu aceasta afectiune va spun doar atat: e foarte DUREROS. E ca si cum tu nu ai fi existat oentru omul ala. Si ce e mai trist e ca nu doar amintirile cu tine se sterg, ci toate...e ca si cum te-ai naste batran. Deci dragilor, faceti tot ce puteti sa va informati, sa va exersati creierul sa nu ajungeti veci dependenti de altii.

lxbfYeaa:
06.03.2022, 11:38:13 PM

1

lxbfYeaa:
07.03.2022, 12:16:07 AM

1

lxbfYeaa:
07.03.2022, 12:21:17 AM

1

lxbfYeaa:
07.03.2022, 12:58:31 AM

1

lxbfYeaa:
06.03.2022, 11:36:33 PM, www.vulnweb.com
Răspunde

e

lxbfYeaa:
07.03.2022, 12:21:28 AM

1

lxbfYeaa:
07.03.2022, 12:58:46 AM

1

lxbfYeaa:
07.03.2022, 12:13:55 AM, www.vulnweb.com
Răspunde

e

lxbfYeaa:
07.03.2022, 12:58:54 AM

1

lxbfYeaa:
07.03.2022, 12:19:19 AM, www.vulnweb.com
Răspunde

e

Nursing Writing Services:
Răspunde

Are you searching for nursing writing services? We are the best solution for you. Contact us today and get the best

nursing homework assignment help:
Răspunde

I want to always read your blogs. I love them Are you also searching for <a href=" https://www.nursingwritingcenter.com/nursing-thesis-writing-services "> Nursing Thesis Writing Services?</a> we are the best solution for you.

Nursing Care Plan Essay Writing Help:
Răspunde

Great blog.

Nursing Dissertation Writing Services:
Răspunde

I love this article.

Help With My Assignment:
Răspunde

Nice post.

Lasă un comentariu