Chimion pudra (100 grame), Deco Italia
Chimionul este ingredientul cheie al bucătăriei orientale, oferind o nota distinctă unei mari varietăţi de rețete.
Chimionul (Cuminum cyminum) face parte din aceeasi familie cu fenilculul, iar daca iti e mai usor gandeste-te ca semintele lui semana cu cele de fenicul. Chimenul (Carum carvi) face parte din aceeasi familie cu patrunjelul si coriandrul si are seminte mai inchise la culoare, unele aproape negre.
Cea mai mare diferenta o observi la gust. Chimionul este mai amar cu o aroma distincta si bogata. In timp ce chimenul are un gust dulce-picant, cu note forale si piperate.
Chimionul este o prezenta obisnuita in preparatele mexicane, nord-africane si indiene, in timp ce chimenul este mai obisnuit in Europa, mai ales in Germania, in Orientul Mijlociu si in tariele mediteraneene. Il poti folosi in produse de patiserie, in mancaruri cu varza, in preparate cu carne sau langa branzeturi.
Este prezent în bucătăria grecească, turcească şi în special în cea indiană. Este o mirodenie de bază la preparatele cuş-cuş din Nordul Africii, este folosit împreună cu şofranul şi scorţişoara de către francezi şi este adăugat la Chilli con Carne de către texani. Este ideal pentru aromarea cărnurilor şi brânzeturilor, iar seminţele uşor prăjite merită adăugate la marinate de miel sau dressing-uri şi sosuri.