Vitaminele.... Surse naturale si rol in organism

29.09.2017 1 Comentarii
Aflaţi rapid principalele surse naturale ale vitaminelor şi câteva din funcţiile îndeplinite în organism.
 
Vitamina A (Retinol şi beta-caroten)
Sursa: Iarbă de orz, unt, varză, rădăcină de morcovi, gălbenuș de ou, pește, gotu kola, ficat, retinolul, retinyl palmitate (forma ester a retinolului, esterul este preponderent în uleiurile din ficat de pește), spirulina, lapte integral.
Funcții: Este esențială pentru vedere, creștere adecvată și diferențiere tisulară. Vitamina A are proprietăți antioxidante excelente, stimulează producerea mucoasei și este absorbită de organism la 3-5 ore după ingestie.
 
Vitamina B1 (Tiamina)
Sursa: Sparanghel, rinichi de vită, ficat de vită, drojdie de bere, orez brun, legume uscate, gotu kola, fasole, miel, lapte, semințe de floarea soarelui, germeni de grâu, cereale integrale, drojdie. Clorhidrat de tiamină, mononitrat de tiamină.
Funcții: Joacă un rol-cheie în ciclul metabolic al organismului pentru generarea de energie, ajută la digestia carbohidraților, esențială pentru funcționarea normală a sistemului nervos, a mușchilor și a inimii, stabilizează apetitul, promovează creșterea și tonusul muscular bun.
 
Vitamina B2 (Riboflavina)
Sursa: Migdale, sparanghel, iarbă de orz, drojdie de bere, brânză, pui, ouă, legume cu frunze verzi, ficat, carne, produse lactate, organe, frunze de menta, frunze de senna, spirulina, germeni de grâu.
Funcții: Necesar pentru metabolismul carbohidraților, grăsimilor și proteinelor, ajută la formarea de anticorpi și celule roșii din sânge, menține respirația celulară, necesară pentru menținerea bunei vederi, a sănătăţii pielii, a unghiilor și a părului; atenuează oboseala ochilor; promovează sănătatea generală.
 
Vitamina B3 (Niacin, acid nicotinic)
Sursa: Carne de vită, drojdie de bere, carne de pui, legume cu frunze verzi, halibut, flori de hamei, carne slabă, legume, ficat, lapte, nuci, arahide, carne de porc, păsări de curte, frunze de zmeură roșie, somon, semințe de floarea-soarelui , pește-spadă, ton, curcan, carne de vită. Niacinamida, nicotinamida, sunt fabricate din niacin. Niacinamidul ascorbat este un complex de niacinamidă și acid ascorbic. Niacinul este format în organism din triptofan.
Funcții: Îmbunătățește circulația și reduce nivelul colesterolului din sânge; menține sistemul nervos; ajută la metabolizarea proteinelor, a zahărului și a grăsimilor; reduce tensiunea arterială ridicată; crește energia prin utilizarea adecvată a alimentelor; împiedică pelagra; ajută la menținerea sănătoasă a pielii, a limbii și a sistemului digestiv.
 
Vitamina B5 (Acid pantotenic)
Sursa: Brânză brună, drojdie de bere, creier, pantotenat de calciu, porumb, ouă, inimă, rinichi, legume, linte, ficat, homar, carne, lapte, melasă, arahide, mazăre, orez, soia, semințe de floarea soarelui, legume, germeni de grâu Cereale integrale. 
Funcții: Participă la eliberarea de energie din carbohidrați, grăsimi și proteine, ajutoare în utilizarea vitaminelor; îmbunătățește rezistența organismului la stres; ajută la construirea celulelor și dezvoltarea sistemului nervos central; ajuta glandele suprarenale, luptă impotriva infectiilor prin construirea de anticorpi.
 
Vitamina B6 (Piridoxina)
Sursa: Avocado, banane, tărâțe, pâine, drojdie de bere, carbohidrați, carne de pui, porumb, pește, alune, halibut, şuncă, hering, legume, nuci, germeni de grau, cereale integrale. Vitamina B6 din suplimente nutritive este clorhidratul de piridoxină.
Funcții: Necesar pentru sinteza şi descompunerea aminoacizilor şi a blocurilor de proteine; ajutor în metabolismul grăsimilor și al carbohidraților; ajută la formarea de anticorpi; menține sistemul nervos central; ajută la eliminarea excesului de lichid al femeilor în perioada premenstruală; menţine pielea sănătoasă; reduce spasmele musculare, crampele piciorului, amorțeala mâinii, greața și rigiditatea mâinilor; ajută la menținerea unui echilibru corespunzător de sodiu și fosfor în organism.
 
Vitamina B9 (Acid folic)
Sursa: Orz, fasole, sfeclă, drojdie de bere, ficat de vițel, legume cu frunze verzi, andive, gălbenușuri de ouă, fructe, linte, suc de portocale, mazăre, orez, pâine, drojdie.
Funcții: Necesar pentru sinteza ADN-ului și ARN-ului, care este esențială pentru creșterea și reproducerea tuturor celulelor corpului; esențială pentru formarea globulelor roșii prin acțiunea sa asupra măduvei osoase; ajută la metabolizarea aminoacizilor.
 
Vitamina B12 (Cobalamina)
Sursa: Carne de vită, blue cheese, creier, scoici, produse lactate, ouă, pește, inimă, hering, rinichi, ficat, macrou, lapte, sardine, crustacee, brânză.
Funcții: Ajută la formarea și regenerarea celulelor roșii din sânge, ajutând astfel la prevenirea anemiei; necesar în metabolismul carbohidraților, grăsimilor și proteinelor; menține un sistem nervos sănătoasă; promovează creșterea copiilor; crește energia; necesare pentru absorbția de calciu.
 
Vitamina C (acidul ascorbic)
Sursa: Fructe de acerola, suc de aloe vera, coacăze negre, broccoli, varză de Bruxelles, varză, conopidă, citrice, grapefruit, guava, lămâie, mango, portocale, papaya, patrunjel, cartofi, spanac, căpșuni, ardei, cartofi dulci, roșii, castraveţi.
Funcții: Esențială pentru dinți, gingii și oase sănătoase; ajută la vindecarea rănilor, a țesutului cicatrizat și a fracturilor; împiedică scorbutul; mareşte rezistență la infecții; ajută la prevenirea și tratamentul răcelii obisnuite; dă tărie vaselor de sânge; ajută la absorbția fierului. Este necesar pentru sinteza colagenului. Este de asemenea unul dintre principalii nutrienți antioxidanți. Împiedică conversia nitraților (de la fum de tutun, smog, slănină, carne) în substanțe care cauzează cancer. 
 
Vitamina D (Calciferol)
Sursa: Unt, ulei de ficat de cod, ouă, ulei de ficat de halibut, hering, macrou, carne, lapte, somon, sardine. Cholecalciferolul poate fi produs industrial prin acțiunea luminii ultraviolete asupra 7-dehidrocolului.
Funcții: Îmbunătățește absorbția și utilizarea calciului și a fosforului; necesare pentru formarea oaselor și a dinților; menține un sistem nervos stabil și funcţia normală a inimii.
 
Vitamina E (Tocopherol)
Sursa: Migdale, uleiul de caise, porumb, ulei de porumb, ulei de bumbac, ouă, alune, legume verzi, margarina, lapte, nuci, ulei de arahide, șofrănaș, soia, semințe de floarea soarelui, germeni de grâu. Vitamina E, care este produsă industrial, este derivată din surse naturale și este obținută prin distilarea moleculară a produselor vegetale comestibile.
Funcții: Principalul nutrient antioxidant; întârzie îmbătrânirea celulară din cauza oxidării; furnizează oxigen la sânge, care este apoi transportat către inimă și alte organe; ameliorând astfel oboseala; ajută la aducerea alimentelor în celule; întareste peretii capilari şi previne aparitia eritrocitelor din otrăvurile distructive; previne și dizolvă cheagurile de sânge. A fost, de asemenea, utilizat de medici pentru a preveni sterilitatea, distrofia musculară, depunerile de calciu din pereții sângelui și problemele cardiace.
 
Vitamina H (Biotina)
Sursa: Drojdie de bere, orez brun, bulgur, unt, ficat de vițel, caju, cereale, brânză, pui, gălbenuș de ou, ouă, mazăre verde, rinichi, linte, ficat, macrou, carne, lapte, mazăre, semințe de floarea-soarelui, ton, nuci. Sintetizat industrial din acidul fumaric. Sintetizat în organism prin bacterii intestinale.
Funcții: Ajuta la menţinerea sănătăţii nervilor, pielii și mușchilor; coenzimă în metabolismul glucozei și sintezei grăsimilor. ajută în utilizarea proteinelor, a acidului folic, a acidului pantotenic și a vitaminei B-12, menţine părul sănătos.
 
Vitamina K (Phytomenadiona)
Sursa: Vitamina K1 se găsește în mod natural în plante. Vitamina K2 este sintetizată de bacterii în tractul intestinal al oamenilor. Vitamina K3 este sintetizată pentru aplicații industriale care pot fi transformate în vitamina K2 în tractul intestinal al corpului. Sursele naturale de vitamina K1 sunt constituite din broccoli, varza, spanac, salata verde, verdeata, ceai verde, ficat de vita, galbenuş de ou, grâu integral, ovăz, soia, cartofi, unt, brânză, sparanghel, roșii.
Funcții: Vitamina K este esențială pentru mecanismul de coagulare a sângelui, care protejează organismul de sângerări până la moarte de la tăieturi, răni și sângerări interne. Este necesară pentru sinteza protrombinei, o proteină care transformă fibrinogenul solubil care circulă în sânge în proteină foarte insolubilă numită fibrină, componenta majoră a unui cheag de sânge. Vitamina K joacă un rol esențial în producerea resturilor carboxilglutamilice din aminoacid, acidul glutamic.
 
Vitamina P (Bioflavonoide)
Sursa: Caise, coacăze negre şi roşii, hrișcă, cireșe, struguri, grapefruit, usturoi, ceai verde, legume verzi, lămâi, nuci, ulei, portocale, ceapă, ardei, prune uscate, maceşe, boabele de soia, cojile de citrice.
Funcții: Menține rezistența pereților celulari și permeabilitatea pereţilor capilari, previne vânătăile și intensifică efectul vitaminei C în organism, construiește o barieră protectoare împotriva infecțiilor. Oferă proprietăți antivirale naturale, antiinflamatorii și antialergice.
 
Choline (Grupul vitaminelor B)
Sursa: Drojdie de bere, varză, ficat de vițel, conopidă, caviar, gălbenuș de ou, fasole verde, lecitină, linte, ficat, orez, soia, mazăre, germeni de grâu.
Funcții: Foarte important în controlul acumulării de grăsimi și colesterol în organism; împiedică acumularea de grăsimi în ficat; facilitează mișcarea grăsimilor în celule; ajută la reglarea rinichilor, ficatului și vezicii biliare; ajută la îmbunătățirea memoriei.
 
Inozitol (pseudo-vitamina)
Sursa: Fasole, creier, drojdie de bere, ficat de vițel, fructe citrice (cu excepția lămâii), fasole de garbanzo, inimă, rinichi, lecitină, legume, linte, ficat, melasă, cereale integrale.
Funcții: Necesar pentru formarea lecitinei; ajutor în descompunerea grăsimilor; ajută la reducerea colesterolului din sânge; ajută la prevenirea subțierii părului.
 
Beta-caroten (nu este o vitamina)
Sursa: Caisele, broccoli, morcovi, pepene galben, ulei de palmier, papaya, dovleac, spanac, rosii.
Funcții: Necesare pentru creșterea și repararea țesuturilor; ajută la menținerea elasticităţii pielii, ajută la protejarea membranelor mucoase ale gurii, nasului, gâtului și plămânilor, reducând astfel sensibilitatea la infecții; protejează împotriva poluanților atmosferici; contracarează orbirea nocturnă și vederea slabă; ajută la formarea oaselor și a dinților. Cercetările medicale actuale arată că alimente bogate în beta-caroten vor contribui la reducerea riscului de cancer pulmonar și anumite cancere orale. Spre deosebire de vitamina A din ulei de ficat de pește, beta-carotenul este netoxic.
 
PABA (Acid para-aminobenzoic) - denumita si vitamina Bx - nu este o vitamina este un aminoacid neproteic
Sursa: Drojdie de bere, orez brun, ouă, pește, rinichi, lecitină, ficat, melasă, arahide, soia, semințe de floarea soarelui, germeni de grâu, cereale integrale, iaurt.
Funcții: Ajută bacteriile sănătoase la producerea acidului folic; ajută la formarea celulelor roșii din sânge; Conține proprietăți de ecranare a soarelui; Ajutor în asimilarea acidului pantotenic; Redă culoarea naturală a părului.
 
 

1 Comentarii

lxbfYeaa:
06.03.2022, 11:47:33 PM, www.vulnweb.com
Răspunde

e

lxbfYeaa:
07.03.2022, 12:57:38 AM

1

lxbfYeaa:
07.03.2022, 04:16:14 AM

1

Lasă un comentariu